Program


Macbeth
8

Macbeth

WILLIAM SHAKESPEARE: MACBETH
Rendező: HORVÁTH ILLÉS

 több

„Csak sodródunk a vad, nyílt óceánon, és nincs utunk semerre.”

Az a skót darab, melynek egy régi színházi babona szerint a címét sem lehet kiejteni, nehogy az alkotók maguk ellen ingereljék a Gonosz erőit, Shakespeare legrövidebb, egyben egyik legtalányosabb műve.  A hatásos politikai krimi és pszicho-thriller teljes kelléktárát felvonultató dráma voltaképpen erkölcsi választásainkról, a bennünk élő szenvedélyek és morális tudatunk közti harcról, gyenge ellenállási kísérleteinkről és sorozatos elbukásainkról szól. A bűnnel való találkozást, a bűn elkövetésének különböző stációit ragadja meg. Macbethet a mese szerint három boszorkány ejti csapdába, és jelöli ki számára a végzet - minden emberre leselkedő - hármas útját: a hatalomvágy kísértését, a tett utáni lelkifurdalás terhét, a tehetetlenség vergődését, mely végül a teljes megsemmisüléshez vezet.
Shakespeare műve egy nagyon távoli, a legendák ködébe vesző középkorban játszódik, a jelen előadás ugyanakkor egy elképzelt, civilizáció utáni jövőbe tekint. Az előttünk álló „új középkor” poszt-apokaliptikus vízióját jeleníti meg, egy olyan világot, ahol a templomok és szakrális terek rég eredeti funkciójukat vesztett romok, a szeretet beteges mániává vagy mechanikusan gyilkoló ösztönné torzul.
A Macbeth újfajta, napjainkhoz szóló értelmezését a fiatal színész-rendező generáció egyik legtehetségesebb tagja, Horváth Illés állítja színpadra.

 SZEREPOSZTÁS

Duncan, skót király  - HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
Malcolm, Duncan fia - FELLINGER DOMONKOS
Macbeth - NAGYIDAI GERGŐ
Banquo - GULÁCSI TAMÁS
MacDuff - TÓTH ZOLKA
Lennox - RÁK ZOLTÁN
Lady Macbeth - LÁSZLÓ LILI
Lady MacDuff - DÉZSI DARINKA
Angus - GYURIS TIBOR
1. boszorkány - HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR
2. boszorkány - JENEI JUDIT
3. boszorkány - FRIDRIK NOÉMI
Gyilkosok -ISTVÁN ISTVÁN, TÓTH KÁROLY

Díszlettervező: VERECKEI RITA
Jelmeztervező: GÁLVÖLGYI ANETT, MIOVÁC MÁRTON
Dramaturg: SEDIÁNSZKY NÓRA
Koreográfus: HORKAY BARNABÁS
Dalszövegek: HORVÁTH JÁNOS ANTAL
Súgó: VÁMOSI-BELME JUDIT
Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS

Rendező: HORVÁTH ILLÉS