Program


MŰVÉSZASZTAL - Vida Gáborral

MŰVÉSZASZTAL - Vida Gáborral

2019. március 28-án, csütörtökön 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 9. estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik sikeres szerzője, Vida Gábor író, a LÁTÓ szépirodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője.
 több

A vendéggel Kováts Judit beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során az Egy dadogás története című Vida Gábor regényből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők.
Az est háziasszonya és dramaturgja Kováts Judit író, közreműködnek: Kosik Anita, Horváth László Attila és Horváth Viktor, a Móricz Zsigmond Színház művészei, továbbá Kováts Dénes. A színpadi jelenetek rendezője Kosik Anita. Zene: Karap Zoltán és Bartus Zoltán.
A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a
közönséget a székhez szögező jelenet.
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vida Gábor  Kisjenő n született (1968.03.04.), író, szerkesztő, Marosvásárhelyen él. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát magyar–francia szakon. 1993-ban az Éber című egyetemi lap szerkesztője. 1994. óta a marosvásárhelyi Látó Szépirodalmi Folyóirat prózarovatának szerkesztője.
Hagyományos prózát ír. Példaképeinek a klasszikus szerzőket tekinti: Jókai Mórt, Mikszáth Kálmánt, Krúdy Gyulát, Móricz Zsigmondot, Kemény Zsigmondot, Hamvas Bélát, Platónt, Dosztojevszkijt, Jack Londont.
Kötetei:
Búcsú a filmtől, 1994 (Mentor Kiadó, Marosvásárhely)
Rezervátum, 1998 (Mentor, Marosvásárhely)
Fakusz három magányossága, 2005 (Magvető, Budapest)
Nem szabad és nem királyi, 2007 (Magvető, Budapest)
Noé az indián meg a dinók, 2009 (Koinónia, Kolozsvár)
A kétely meg a hiába, 2012 (Magvető, Budapest)
Ahol az ő lelke, 2013 (Magvető, Budapest)
Egy dadogás története, 2017 (Magvető, Budapest)
Díjai:
a Romániai Írók Szövetségének debütdíja,1994
Arany János-díj, 2005
a Romániai Írók Szövetségének díja, 2005
Artisjus-díj, 2007
Déry Tibor-díj, 2017
Merítés-díj (széppróza kategória: zsűri- és közönségdíj), 2018